BANJALUČKI POLUMARATON Prijavi se
MENU
29. 04. 2016.
Šta jesti na dan trke

Stručni tim banjalučkog polumaratona upozorava trkače da u posljednjim danima treninga uoči polumaratona vode računa o svojoj ishrani kako bi trku priveli kraju na najbolji mogući naćin.
Prije svega, potrebno je da ranije ujutro, pred trke, doručkujete i u svoj organizam unesu dovoljno tečnosti. Doručak, 3-4 sata prije trke, trebalo bi da se sastoji od više od 200g ugljenih hidrata.
Na dan trke trkačima se savjetuje da izbjegavaju tešku hranu za doručak i da nikako ne doručkuju neposredno pred trku. Dozvoljeno je, poručuju ljekari, da se 20-30 minuta pred polumaraton pojede banana. Posebnu pažnju, svi oni koji se spremaju za trku, treba da vode o pravilnom hidriranju organizma i održavanju elektrolita u ravnoteži. Poželjno je i jako važno da pijete puno vode cijelog dana i tokom trke. Takođe, tokom treninga možete piti i supe ili jogurt.
Tokom same trke možete konzumirati i sportske napitke ili elektrolitne rastvore za rehidraciju. Izbjegavajte alkohol i previše crnog/zelenog čaja tokom treninga, kao i voćne sokove tokom trke, jer prekomjeran unos limunske kiseline može dovesti do pojave grčeva u želucu pa čak i bolova u mišićima.
Polumaratoncima se savjetuje da paze šta i koliko piju prije, tokom i nakon trke. Idealno bi bilo da popijete najmanje 2 čaše vode prije treninga i trke, kako bi izbjegli povrede. Polumaratonci koji popiju manje vode, mogu da se suoče sa simptomima dehidracije (glavobolja, umor, srčani problemi). Na dan trke, trebalo bi popiti najmanje 2 čaše vode uz doručak, a zatim nastaviti sa pijenjem vode do samog starta.
Pola sata pred trku možete popiti čašu vode, kao i neposredno pred trku. Kada trka počne, pijte vodu svaki put kada osjetite da ste žedni, ali nemojte da preterujete sa unosom tečnosti tokom trke.

SPONZORI

m:tel Gazprom Petrol Nektar mojMarket Vivia Diadora Metromedia Group Support Marketing Centar Juventa sport Vlada RS Grad Banjaluka EFT Group Kakanj Cement Lafka Sanofi Diabetes